Jag heter Cristian. Jag lever med smittfri hiv.

Foto: Stina Loman Foto: Stina Loman
Cristian fick sin hivdiagnos i maj 2012. Han arbetade fram till 2014 på ett äldreboende men när det kom ut där att han lever med hiv förlorade han sitt jobb.
  - En dag kom det hem ett brev från försäkringsbolaget som hade hand om min avtalsförsäkring. Där stod det att min arbetsgivare hade meddelat att jag avslutat min anställning, berättar Cristian. Han var omtyckt av de boende på äldreboendet och arbetsgivaren hade aldrig tidigare klagat på hans arbete.

Cristian har mått väldigt dåligt av det som hänt men han tycker trots allt att det är viktigt att vara öppen med sin hivstatus. Dels för att ingen annan ska drabbas av samma sak men också för att öka kunskapen om hur det är att leva med hiv. Han är ofta ute på skolor och vårdinrättningar och föreläser.

Det finns en händelse som Cristian har svårt att komma över. Hans bästa vän, som han känt sen han var liten, har tagit avstånd. De har alltid kunna prata med varandra om allt.  
  - Jag har stöttat honom när han har haft det tufft med tjejer, familjen och sånt, jag trodde såklart att han skulle göra samma sak för mig.
Men när Cristian berättade om sin hivstatus så blev det annorlunda. Vännen slutade höra av sig och blockade Cristian på Facebook. - Han kunde åtminstone ha sagt det rakt ut istället för att bara sluta höra av sig, säger Cristian.

Stödet från familjen har varit bra och Cristian har fått mycket positiv respons från människor han möter, för att han vågar vara öppen med sin hivstatus. Han tycker dock att okunskapen som finns, inte bara hos allmänheten, utan även i vården är skrämmande.
En av de boende på äldreboendet där Cristian arbetade var hivpositiv. Cristian berättar att personalen brukade turas om att gå in till personen eftersom ingen egentligen ville.
 - Jag funderar såklart på om det kommer vara likadant när jag blir gammal. Kommer ingen att vilja gå in till mig då?